Diş farklı yapılardan oluşur. En dışta en sert doku olan mine bulunur. Onun altında dentin tabakası vardır. Dentin tabakasının altında dişin canlı kısmı olan içinden damar ve sinir geçen pulpa bulunur. Dişlerimizi fırçalamadığımız zaman dişlerin üzerinde plak oluşur. Plak bakteri barındırır, yumuşak ve yapışkan bir tabakadır. Yiyeceklerin içindeki şekerle beraber asit oluşturur ve bu asit mineyi eritir. Eğer belirli miktarda mine kaybedilmişse, diş yüzeyi kırılır ve bir boşluk(kavite) oluşur.
Çürüğünüz olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Gözle muayene bu metotlardan biridir. Diş hekimleri, çürüğü bulmaya yarayan ucu keskin, metal bir el aleti kullanır. Yüzeyden görülemeyen çürüklerin bulunabilmesi ise radyografik kontroller ile mümkün olur.
Dolgular sadece çürük dişler için gerekli değildir. Çatlak, kırık ya da tırnak yeme, diş sıkma/gıcırdatma ve dişlerle bir şeyler açmak gibi alışkanlıklar nedeni ile aşınmış dişlerin de dolgu ile yeniden eski haline döndürülmesi gereklidir.
Kaç Çeşit Dolgu Vardır?
- Kompozit Dolgular: Dişle aynı renkte olan, ışınla sertleştirilen dolgulardır. Dişin üzerine özel yapıştırıcılarıyla uygulanırlar. Estetik ve ekonomik bir tedavi seçeneğidir. Ön bölge ve arka bölge için ayrı tipleri mevcuttur. Dolaysıyla ağızdaki bütün dişler için rahatlıkla uygulanabilirler. Yapılarından dolayı porselen kadar dayanıklı değillerdir. Çay, kahve gibi boyayıcı ajan içeren maddelerden dolayı renk değişimi olabilir. İyi yapılmış bir cilayla uzun yıllar kırılmadan kullanılırlar.
- Amalgam Dolgular: Amalgam dolgular cıva, gümüş alaşımı, bakır ve kalayın bir karışımıdır. Gri-siyah renkte arka bölgedeki dişler için kullanılan bir dolgu tipidir. Gerekli durumlarda rahatlıkla kullanılan bir dolgu materyalidir. Estetik olmaması dezavantajıdır.
- Porselen İnley-Onley Dolgular:
- Hasta başında bilgisayar destekli optik ölçü alma, tasarım – üretim (CAD/CAM) metodu ile tek seansda Porselen Bloklar kullanarak Full seramik kron, parsiyel kron, inlay, onlay ve veneer’ler artık muayenehanelerde tek seansda yapılabilmektedir.
- Normal dolgu gibi dişteki çürük veya eski dolgu temizlenir. İleri teknoloji ile hassas bir çalışma sonucu elde edilirler. Özel yapıştırıcıları ile dişe yapıştırılırlar. Çok büyük dolgu yapılması gereken ve kuron kaplama yapılması istenmeyen durumlarda en ideal tedavi seçeneğidir. İnley dolguların dişle bütünlüğü çok iyidir. Diş-dişeti uyumu mükemmeldir. Dezavantajları maliyetinin diğer dolgu fiyatlarına göre fazla olmasıdır.
- CEREC CAD/CAM restorasyonu 3 aşamada tamamlanır.
- Preparasyonun tamamlanmasından sonra optik ölçü alınır. Okluzal kayıttan da optik ölçü alınır.
- Program restorasyonu mevcut diş yapısı ve okluzal kayıta uygun olacak şekilde program tarafından saniyeler içinde şekillendirilir ve ekranda görünür. İstenirse ufak değişiklikler yapılabilir veya otomatik oluşan form onaylanır.
- Freze ünitesinde 10 dakika içinde işlenen restorasyon hasta koltuğundan kalkmadan simante edilir.